MUSICALS TOP 5 | LIANNE

Hi allemaal,

Heel wat jaren geleden is er voor mij een grote liefde ontstaan voor Musicals. Elke dag luister ik wel naar de muziek van heel veel verschillende musicals en als ik alleen thuis ben gaat het volume op hard en ben ik keihard aan het mee blèren. Een paar weken geleden is in Amsterdam op het museumplein de Uitmarkt gegeven en dat is jaarlijks de opening van het nieuwe theaterseizoen voor dat jaar. In dit artikel wil ik met jullie voor mij de top 5 grote musicals bespreken van dit theaterseizoen.

We beginnen dit keer bij nummerrrr 5:

HAIR

tegel

Hair is het verhaal van de jonge George Berger, zijn activistische vriendin Sheila en hun onafscheidelijke vriendengroep. Ze zijn anti-oorlog, verafschuwen de heersende moraal en strijden voor vrede, liefde en grenzeloze vrijheid. Ze willen een wereld zonder regels en zonder taboes. Maar een smerige oorlog hijgt ze in de nek..

Nummerrr 4:

Jesus Christ Superstar

jcs-logo

JCS is een rockopera met muziek van Andrew Lloys Webber en tekst van Tim Rice. De toneeluitvoering werd net als de film die van de musical verscheen een succces. De theaterversie wordt nog regelmatig door velerlei gezelschappen uitgevoerd.

De rockopera werd in 1970 uitgebracht als album en werd vervolgens als musical op de planken gebracht in Londen en op Broadway. Door religieuze groeperingen werd destijds geprotesteerd tegen de opvoering van het stuk, omdat Jezus te veel als een gewone sterveling zou worden neergezet. Inmiddels wordt het stuk echter met name opgevoerd door kerkelijke musicalgezelschappen.

Nummerrr 3:

Soldaat van Oranje – de musical

Soldaat-van-Oranje-logo

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, leeft de leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema, met zijn leidse vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderdag bij heldere hemel niks meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken…: Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

De musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetshelden uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelszema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjunt van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogtste Koninklijke onderscheiding.

Nummerrr 2:

The bodyguard

bekend-nederland-enthousiast-the-bodyguard

De musical the bodyguard, gebaseerd op de succesfilm met Whitney Houston en Kevin Costner, brengt het wereldberoemde verhaal vol romantiek en glamour naar het het beartrix theater Utrecht. Met alle onweerstaanbare hits van Whitney Houston, waaronder natuurlijk haar allergrootste hit: ‘I Will Always Love You’, en een vernieuwd, spectaculair LED-decor.

En dan nu…… Tromgeroffel…….Nummerrrrr 1!:

The Lion King!

the-lion-king

The lion king is een musical gebaseerd op de tekenfilm de leeuwenkoning (the lion king). De musical ging in 1997 op Broadway in premiére en kwam in 2004 naar Nederland. Wereldwijd brachten ruim 30 miljoen mensen een bezoek aan de musical, waarvan 1,6 miljoen in Nederland. De musical is overladen met prijzen, waaronder 6 Tony Awards.

Het beroemde duo Elton John en Tim Rice verzorgde samen met de Zuid-Afrikaanse componist Lebo M de muziek en de liedteksten voor de The Lion King, waaronder de hits Can you feel te love tonight, Hakuna Matata en Circle of Life.

 

Dit zijn voor mij de 5 grote musicals voor dit theaterseizoen. Op dit moment ben ik aan het kijken om dit theaterseizoen nog naar The Lion King te gaan, dus laten we duimen!

Wat is jullie favoriet?

Tot de volgende keer!

Lianne

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *